5. října 2016

Co dělat, když vám přijde balíček na celní úřad?

Zdravím všechny,
před pár měsíci jsem si objednávala paletku Jeffree Star Cosmetics, která je odesílána z Ameriky, tudíž mi zboží přistálo na českém celním úřadě. Na internetu jsem hledala nějaké tipy, co dělat, co poslat nebo jak se zkrátka zachovat, když se tohle stane. Proto, že jsem strávila asi hodinu jen hledáním věcí a sepisování formalit, rozhodla jsem se, že napíšu článek, v kterém bych vás chtěla seznámit s celým procesem a možná vám trošku poradit, co dělat, když se něco takového stane.

Domů vám přijde dopis, v kterém budou veškeré informace. Ale pokud jste stejně jako já takoví zmatkaři, a stejně všechno googlíte, tak vám možná můj dnešní článek dost pomůže, protože bych vám tu ráda ukázala co je skutečně nutné udělat, co všechno potřebujete odeslat na celní úřad, aby se k vám balíček dostal. Myslím si, že se jednou tenhle článek někomu určitě bude hodit, protože když jsem já hledala, co přesně potřebujete udělat, tak jsem našla dlouhý články, napsané tak debilně, že jsem jim pomalu nerozumněla a připadala si jak trotl, takže dneska hezky polopatě, co všechno musíte udělat.

Když vám přijde balíček na celní úřad, tak vám domů přijde oznámení ve formě dopisu, kde budou různé údaje, co by balíček měl/neměl obsahovat a zkrátka samé formality, co vás ale bude zajímat nejvíce, je to, že tento dopis obsahuje papír s plnou mocí, ale o tom se zmíním dole v tomto článku. Já vám teď řeknu vše, co potřebujete, aby se vám balíček dostal do rukou. 

CO TEDY POTŘEBUJETE?

#1 POTVRZENÍ O OBJEDNÁVCE
První důležitou věcí je vytisklé potvrzení o objednávce, kde je rozepsané, kolik jste zaplatili za zboží a kolik bylo poštovné. Pokud vám potvrzení přišlo v emailu rozepsané i v příloze, tak vytiskněte radši oba dokumenty, aby vám ve finále nic nechybělo.


#2 SPECIFIKACE DOVÁŽENÉHO ZBOŽÍ
Tohle je taková směšná část, kdy musíte napsat krátkou specifikaci o zboží, které vám přišlo. Na tohle bohužel neexistuje žádná pomůcka, zkrátka se snažte co nejlépe vystihnout to, co vám přišlo (barva, velikost etc.). 



#3 VÝPIS Z ÚČTU NEBO POTVRZENÍ O PLATBĚ ZBOŽÍ
Vytiskněte si výpis z účtu, kde bude jasně napsáno, za kolik a kdy jste zboží kupovali. Pokud nemáte internetové bankovnictví, tak by vám podle mých informací mohli vytisknout na pobočce vaší banky právě nějaké to potvrzení o platbě. 



#3 PLNÁ MOC - V PŘÍPADĚ, POKUD NECHCETE VŠE VYŘIZOVAT OSOBNĚ V PRAZE
V dopise, který vám z celního úřadu přijde, obdržíte i papír, kde České Poště dáváte plnou moc právě v jednání, které se týká vaší zásilky, takže nemusíte nic řešit, nikam jezdit, jen vyplníte tento papír. Mějte na paměti to, že pokud dáte plnou moc ČP, tak je tam sazebník jejich služeb (najdete zde, oddíl VI. Celní Deklarace) a mě například vyšlo celé celní řízení na 580 Kč, tuším.

#4 ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ O NEOBCHODNÍM CHARAKTERU ZBOŽÍ 
Poslední formalita je už jen čestné prohlášení, v kterém zkrátka prohlašujete to, že zboží, které vám přišlo je neobchodního charakteru, já jsem po x hodinách bádání a hledání na netu našla vzor, který jsem si stáhla a dle svého vyplnila, takže tady vám přikládám odkaz, kde tento vzor, který si jen doplníte, najdete. 


ČESTNÉ PROHLÁŠENÍ KE STAŽENÍ



Tyhle všechny dokumenty máte možnost odeslat dvěma způsobama:
a) oscanovat papíry a odeslat na email sklad.praha120@cpost.cz
b) odeslat to v obálce na adresu, která vám přijde v dopise 



Pokud za vás bude celní řízení řešit Česká Pošta, na základě plné moci, tak vám zboží přijde poté domů na dobírku, kdy cena dobírky jsou právě ty náklady, které vznikly při tomto řízení. 

Doufám, že vám tento článek trošku pomohl a kdyby jste měli jakékoliv otázky, ptejte se v komentářích a já se vám budu snažit odpovědět, pokud to bude v mých silách (a vědomostech). 

14 komentářů:

  1. ahoj zlato , prosim ta a aj si musela niečo za to doplácať ? tiež si plánujem kúpiť od jeffreeho paletku a rúže a taktisto aj kylie :) dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem v to v článku, na základě toho, že jsem dala ČP plnou moc, tak jsem platila tuším kolem 400 Kč jen za to, že to řeší oni + se pak platí za každý den kdy máš ten balíček u nich uložený určitá částka, nevím přesně kolik. Celé řízení (s poplatkama, prostě celý proces) mě vyšel na necelých 600 Kč.

      Vymazat
    2. Dnes mi přišel balíček, jednodušší je vše si vytisknout a zajet si na pobočku na Praze 5, daji vam cislo, overi dva dokuemnty a za stovku vam pak balik vydaji. Nemusíte se pak dohadovat s deklarantama jestli je tam vsechno, jestli je to spravne. Na celnim na postapraha120 vam poradi a jsou mily. Posta si uctuje za to, ze to od vas vezme a preposle jim. Zbytecny prachy navic

      Vymazat
    3. ne každý bydlí v Praze a pokud to má 300km od Prahy tak to pro něj není rozhodně levnější :)

      Vymazat
  2. Moc dekuju za clanek. Taky cekam zasilku a zrejme se tomuhle vsemu taky nevyhnu. Ted aspon vim, co si pripravit a nebudu plasit :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si ještě takhle nic ze zahraničí, co by mi skončilo na celním úřadě, neobjednávala, ale můj brácha jo, tak jsem mu to pomáhala vyřídit a nakonec jsme to všechno zvládli :) Tvůj článek je super, určitě spoustě lidem pomůže :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Platil jsem jinou částku za zboží,než je uvedena na balíku. Nebude to problém?

    OdpovědětVymazat
  5. Moc díky za tvé rady! Tvůj článek mi dost pomohl.
    Martin

    OdpovědětVymazat
  6. Objednávali jsme s přítelkyní taky od JefreeStarCosmetics (Conspiracy palette), článek dost pomohl :)

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji! Já akorát vyplňuji dokumenty za zboží od Kylie Cosmetics. Kdybych věděla, že budu muset tolik doplácet, tak snad radši nic neobjednávám :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, strašně moc ti děkuju🥰 Ani nevíš, jak moc jsi mi pomohla! 💜
    A máš pravdu, to bádání na internetu je strašné! 🤦‍♀️

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji, článek mi moc pomohl! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger