4. dubna 2018

Intermittent Fasting | Moje zkušenost s přerušovaným půstem

Ahoj!
Dnes tu nemám žádný kosmetický článek, ale něco, co se tu ještě neobjevilo a je pro mě neobvyklé o tomto tématu psát - jídlo, dieta a vlastně i životní styl. Já se snažím o dietách a jídle ve virtuálním světě mluvit co nejméně z jednoho důvodu - reakce ostatních. To, jak se člověk stravuje bývá ta nejkritizovanější část online života, a právě tomu jsem se chtěla vyhnout, avšak dnes jdu s kůží na trh a promluvím tu o přerušovaném půstu, který již přes dva měsíce držím. Pokud nevíte, o co jde, tak se v dnešním článku dozvíte to hlavní a k tomu ještě mou zkušenost.

zdroj

Co je to Intermittent Fasting aneb přerušovaný půst? 

Vsadím se, že většina z vás umí používat Google a v případě že netušíte, tak vám to jen jednoduše vysvětlím. Pokud by vás zajímala hlubší a přesnější definice, než kterou najdete zde u mě, tak použijte Google. Takže, přerušovaný půst, neboli intermittent fasting je způsob stravovaní, kdy držíte půst větší část dne a zbylou část tvoří jídelní okno. Půsty máme různé, například "dry fasting", což je bez jakýchkoliv tekutin i jídla (často z náboženských důvodů), nebo "water fast", což je půst, při kterém můžete pít jen vodu, zelený a černý čaj a černou kávu bez cukru či mléka.

Mezi největší výhody přerušovaného půstu patří například to, že se celé vaše tělo zevnitř "opravuje" a obnovuje se například váš imunitní systém, pomáhá bojovat s cukrovkou, odtučňovat játra a spoustu dalších. To znamená, že čím delší půst, tím se dostaví větší zdravotní benefity, včetně toho, že vaše tělo začne sahat po tukových zásobách a spaluje je - a díky tomu právě spousta lidí, včetně mě, tento styl stravování volí jako variantu redukční diety.

zdroj
Způsoby přerušovaného půstu:
16:8 - postíte se 16 hodin a vaše jídelní okno probíhá v osmihodinovém úseku vašeho dne
18:6 - postíte se 18 hodin, jídelní okno probíhá v šesti hodinách
20:4 - postíte se 20 hodin, jídelní okno pouze čtyři hodiny
OMAD - "one meal a day" je už trošku hardcore verze, neboť je to jedno jídlo denně, které ale obsahuje všechny kalorie, které byste během normálního dne snědli (např. jídlo obsahující 1200 kcal)
5:2 - půst probíhá ve dvou dnech z celého týdnu, zbytek jíte normálně (žádné časové okno); v postící dny byste měli sníst méně než 500 kcal, doporučuje se ale nejíst vůbec

Výhody a nevýhody přerušovaného půstu:

+ kontrola nad jídlem
+ více času na jiné aktivity
+ více energie
+ tělo spaluje uložený tuk, nikoliv svaly
+ váš jídelníček může zůstat stejný (pokud chcete hubnout, přijaté kalorie by měly být mnohem nižší než ty spálené) 
+ zdravotní benefity (bojuje s cukrovkou, zpomaluje proces stárnutí, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění....)
- může rozhodit vaše hormony
- pokud nepijete vážně dost vody, tak silné bolesti hlavy
- může vás to omezovat ve společenském životě
- pokud nemáte dost pestrou stravu, můžete mít problémy s vylučováním

A teď už moje zkušenost..

Když jsem půst začala před dvěma měsíci, konkrétně to je k dnešnímu dni 9 týdnů a 3 dny, tak jsem moc nevěděla, co od toho očekávat. Šla jsem do toho s představou, že si udržím svou váhu a případně i zhubnu nějaké to kilo a zdravotní benefity pro mě upřímně byly už jen bonusem. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklá na to, že nejím úplně pravidelně a prodleva mezi mým jídlem bývala beztak 16 hodin, aniž bych o nějakém půstu tušila, skočila jsem rovnou do 18:6.

Začátky byly těžké, protože si tělo zvykalo na nový režim a kručení v briše, když jsem seděla třeba u počítače a tělo je zvyklé dát si u toho nějakou svačinku nebo prostě nějaké jídlo. To samé se sledováním seriálů, u čehož jsem zvyklá cpát si břich a relaxovat - to teď byla velká změna, na kterou jsem si zvykala dost dlouho, ale tato změna byla spíše psychická a mentální, než fyzická. Pro mě byl vždy hlad spíše psychickým problémem, než že by mi vadil fyzický a reálný, "ten pravý" hlad. Často zajídám stres nebo smutek a nyní jsem zkrátka musela čekat, až budu moci být smutná až v jídelním okně. :D

Co jsem se naučila je sebekontrola právě nad tímto psychickým hladem, který již dokážu identifikovat a ačkoliv mu občas podlehnu, naučila jsem se ho ignorovat a nedat na něj, protože je to lhář, který dříve stál za každým kilem navíc. Tato změna přišla nejdříve po měsíci, je to delší proces, který se vám dostane do kůži až po určité době pravidelného praktikování, proto se nebojte, když vám by tohle trvalo o něco déle (ale i méně).

Momentálně po dvou měsících musím uznat, že můj přístup k jídlu se zlepšil v tom smyslu, že mám větší kontrolu nad tím, co do svého jídelního okna zařadím. Snažím se nepřejídat, ačkoliv občas to je těžké, protože jsem s přejídáním měla problémy od svých asi 15ti let. Nevidím bohužel rozdíl v ničem jiném a upřímně jsem zklamaná, protože jsem očekávala, že se moje tělo nějak naučí spalovat tukové zásoby a případně se zrychlí metabolismus - bohužel, nic, žádný úbytek na váze jsem nezaznamenala, ba naopak mám o kilo a půl víc (není to moc, pro někoho nepatrná změna, pro mě to je ale vysoké číslo, které jsem spíše doufala, že mě opustí než že přibyde).

Důležité je zmínit to, že pravidelně cvičím, jak kardio tak posiluji a v tomto ohledu mi půst přišel velmi vhod - naučila jsem se cvičit ráno, a tím pádem si své cvičení odbydu co nejdříve a téměř nikdy ho nevynechám, protože vím, že cvičit ráno na prázdný žaludek v době půstu je mnohem lepší, než večer po uzavření jídelního okna. Zaznamenala jsem lepší kondici při trénincích, necítím se tak "těžce" a je pro mě cvičení samo o sobě snažší. Žádnou extra energii sice nemám, ale cítím se lépe, když ze sebe dostanu vše co můžu, což bych s plným žaludkem nemohla.

Takže abych to shrnula, v přerušovaném půstu pokračuji. Především dělám 18:6, ale občas se to protáhne a stane se z toho 20:4. Ačkoliv se váhový úbytek nekonal, tak stále dokážu ocenit ten pocit cvičení na prázdný žaludek, kdy jsem mnohem výkonější a lépe se mi tak funguje. Nemohu vám tento životní styl doporučit, ani vás od něj odrazovat, neboť je jen a jen na vašem uvážení, zda byste do toho šli. Důležité je pouze uvědomit si to, že ne na všechny má tento styl stravování stejný vliv a já jsem třeba nezhubla - ale vy klidně můžete shodit několik kil, nebo také vám vůbec nemusí dělat fyzicky dobře "pocit hladu" a nedostatek živin - je to velmi individuální a jediným způsobem, jak to zjistíte, je zkusit to. Jen vás prosím, pokud máte zdravotní potíže, tak se raději domluvte se svým lékařem, zda je to pro vás vhodné.

Krásnou středu všem! 

11 komentářů:

  1. Tak toto bol naozaj zaujímavý článok! Veľmi ti za neho ďakujem. O tejto metóde som už počula, ale nikdy som sa tejto téme veľmi nevenovala. Po prečítaní mám ale v hlave fakt velkého chrobáka, pretože by som to rada skúsila a sama na sebe zistila, ako by to u mňa fungovalo.

    Candy | C a n d y G r a n t

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji se předtím ale vážně vzdělat v tomto ohledu, v článku nezmiňuji vše důležité ohledně samotného IF :)

      Vymazat
  2. Samotný přerušovaný půst je na hubnutí málo, záleží také na stravě. Já jedu přerušovaný půst 20:4 (většinou jen jedno jídlo denně) kombinovaný s keto dietou a za dva měsíce mám 13 kg dole ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že denně jím 1000-1200 kcal denně mi přijde, že by to mělo být spojené s hubnutím, když snížíš kalorie. Samozřejmě, záleží i na kvalitě jídla, ale já jím domací, zeleninu pořád (jako vegan mi ani nic jiného nezbyde), takže prostě mým závěrem je to, že někomu to sedne a někomu ne.. :)

      Vymazat
  3. Podle me to, ze telo spaluje tuk je hloupost, telo si naopak dela zasoby, kdyz vidi, ze se moc neji. Melo by se jist 4-5 jidel denne, aby si telo zasoby nedelalo na horsi casy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti si knihu The Complete Guide To Fasting, nebo nějaké články od doktora Funga, který tento mýtus vyvrací a studiemi doplněnými informacemi uvádí všechny mýty a věci spojené s tím na pravou míru. Jen výkřik do tmy: jedli naši předci také 5 jídel denně? Nebo přerušovaný půst patřil k jejich životu, než si našli obživu? (narážím na to, že tělo je přizpůsobeno k půstu, jen moderní doba, která dovoluje jíst v 30ti různých restauracích na 5ti metrech v ulici, cpe lidem do hlavy informace jako pravidelně jíst 5 jídel.. když se o to začneš zajímat, hodně věcí se ti vyjasní :) )

      Vymazat
    2. Na tento mítus doporučuju knihu "Co nám výživový poradci neříkají? (Protože to nevědí)" Člověku ta kniha dost otevře oči, co se stravování týče :-)

      Vymazat
  4. Tento článek je mi hodně blízký, protože poslední měsíc projíždím na youtube všechna možná videa o půstu a jeden takový chci vyzkoušet, ale až v létě, až bude trošku klid. Chtěla bych ho vyzkoušet hlavně kvůli očistě organizmu, tak jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Plánuji buď water fasting na týden, nebo dry fasting na tři dny. Nějak bližší je mi ten na sucho, ale doporučuje se začínat na vodě - no rozhodnu se nejspíš až na poslední chvíli. Držím pěsti, ať ti přerušovaný půst do budoucna přinese jen samé pozitivní výsledky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za článek Nikol. A k tomu že jíš 1000-1200 a nehubneš. Já to tak měla taky. Než jsem se dozvěděla, že si můžeš zpomalit metabolismus klidně o půlku, takže na sedm set třeba. Takže když pak jíš 1200 logicky nezhubneš, ale s dalším výdejem si max držíš váhu. Vrátit metabolismus na normální úroveň pak trvá minimálně tři měsíce. Jestli máš mít bazál 1300, musíš zajít jist pravidelně 1400 minimálně. Přibereš než se ti bazál zvedne, to je jasný, ale pak to hubnutí půjde rychleji a budeš moct sníst víc jídla a přesto hubnout. Dělala jsem stejné chyby, věř mi. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem o tom zrovna nedávno, v knize o stravování. Musím říct, že mně by to asi nevyhovovalo. Jsem zvyklá jíst už mnoho let v intervalech po 2,5 až 3,5 hodinách a nemám s tím problém :-). Rozumím ale tomu, že někdo má míň času, nemá tu možnost pravidelně jíst nebo ani nechce, a tak zvolí tento systém. To bourá hlavně ten mítus, že by se mělo jíst pravidelně během celého dne a přitom je daleko důležitější sníst přesně tolik gramů bílkovin, sachrů a tuků, kolik odpovídá k jeho váze atd. - mnoho lidí to neví a přitom je to vlastně úplně logické, že tělo v tomto směru neví, jestli je 6 ráno něbo 5 odpoledne. Stejně ten mítus, že by se večer neměly sachry :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím.
    Také přispějí s mojí zkušeností s půstováním.
    Cca půl roku jsem držel přerušovaný půst ( 16/8 ) a byl jsem velice spokojený. Zmizel mi podkožní tuk, pociťoval jsem více energie a zjistil, že nepotřebuji jíst 5 jídel denně, protože jak už tady zaznělo, není to o hladu, ale o hlavě ; )).
    Po půl roce jsem si udělal 3 denní půst a týden na to 7 denní. Benefity po půstech: zhubl jsem 6 kilo, přestalo mě bolet rameno a kyčle po úraze a energie bylo na rozdávání. Dále jsem praktikoval jednodenní půst v týdnu cca 2 měsíce a teď jsem se opět vrátil k přerušovanému půstu ( 16/8 ), protože ten mi vyhovoval nejvíce. Takže doporučuji vyzkoušet a hlavně si o tom něco přečíst. Půstům zdar ;).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger