13. září 2017

(Ne)Vegan Oříškovo-čokoládové lanýže

Zdravím vás všechny.
Dnes tu mám pro vás další recept, tentokrát možnost i nevegan verze výborného oříškovo-čokoládového dezertu, který jsem si absolutně zamilovala a ačkoliv mi pravděpodobně dal cukrovku, tak jsem z něj naprosto vyřízená a tak jsem si řekla, že bych se s vámi mohla podělit o kouzlo (ne)vegan lanýžů


Suroviny:

200 g vlašských ořechů
50 ml kokosového krému / 50 ml šlehačky ke šlehání
100 g hořké čokolády / mléčné čokolády
70 g čokolády se 70-80% podílem kakaa
100 g cukru krupice
2 lžíce rozpustné kávy
kakao na vaření



Postup:

Do menšího hrnce si dáte 50g krupicového cukru a smícháte se 80 ml vody a poté vhodíte nadrcené ořechy, které v hrnci necháte povařit dokud se většina vody nevypaří. Mezitím, co se vám ořechy budou vařit (nezapomeňte míchat), tak si rozpálíte troubu na 180 stupňů a připravíte plech s pečícím papírem, na který pak vykydnete ořechy a hodíte zhruba na 8-10 min do trouby, aby zkaramelizovali.

Zatímco budou ořechy karamelizovat v troubě, vy si připravíte další hrnec, do kterého dáte 50 ml kokosového krému (nevegani šlehačky ke šlehání), zbylých 50 g krupicového cukru, 2 lžíce rozpustné kávy a máslem a necháte v kastrůlku zahřát, poté přidáte 100 g hořké čokolády (nevegani nahradí mléčnou čokoládou) a 70 g čokolády se 70% nebo 80% podílem kakaa. Až se vám pořádně tato směs roztaví, tak jí pořádně promíchejte, ať nikde nejsou hrudky. Jakmile máte perfektně namíchaný čokoládový mix, tak jen přihodíte zkaramelizované ořechy a mícháte chvíli dál, aby se směs opět pořádně promíchala.

Připravte si silikonou formu, do které směs nalijete. Na 6-8 hodin dáte odstát do chladničky a pak jen posypete kakaem nebo kokosem a máte hotovo. 


A výsledek vypadá asi takhle. Já použila srdíčkovou silikonovou formu, protože nemám důvěru v žádnou jinou formu, kterou doma máme, takže jsem si řekla, že jestli mám někdy dostat dezert ve tvaru srdíčka, tak si takový dezert musím udělat sama a pomyslně si ho nadělit a udělat si tak radost #loser.


Já osobně tenhle dezert absolutně žeru (doslova :D) a myslím si, že ke kávě je naprosto skvělou volbou, především pokud máte lehčí obsesi se sladkýma věcma. Já osobně miluju extra sladké, takže tohle pro mě bylo ideální, ale někdo možná bude považovat takový dezert za moc sladký, v tom případě doporučuji přidat k tavícím se čokoládám v hrnci jemně strouhaný kokos a místo 100 g cukru dát pouze 50 g (25 g k vařící se vodě s ořechama a 25 g k tavící se čokoládě).

Pokud recept vyzkoušíte, vyfoťte ho a dejte na instagram s hashtagem #nikolamills, nebo mi váš výtvor pošlete do zpráv na instagramu a řekněte, jak vám tyhle výborný lanýže chutnaly, protože nemůžu být na tomto světě sama, kdo miluje sladký tolik, že je takovýhle dezert schopný sníst na posezení.


Krásnou středu všem! 💖

4 komentáře:

  1. M-Ň-A-M! Tak tenhle recept musim nekdy zkusit! Ten vypada dokonale!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pane bože, to musím zkusit! Lanýžky miluji snad ve všech formách a tyto vypadají obzvláště lákavě. Musím říct, že tyto "jídlo-články" od tebe mě opravdu začínají bavit a prosím - nepřestávej s nimi! :)
    Katarina

    OdpovědětVymazat
  3. Jé to je krásný :) na Valentýna to bude skvělý.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger