14. července 2017

Moje Cesta Veganstvím

Zdravím vás všechny! 
Už na Instagramu jsem se vás před nedávnem, jestli byste chtěli článek věnovaný tématice veganství a o mém přechodu na tuto stravu. Dnešní článek není návod na to, jak se stát veganem a ani v něm nenajdete žádné rady, ale pouze mé odpovědi na pár otázek, které slýchám nejčastěji a které si myslím, by vás mohly zajímat. Zdůrazňuji to, že tohle není článek pro vás, kdo se o veganství zajímáte ze zdravotních důvodů - nejsem doktor a nedokázala bych vám poradit, proto to berte s nadhledem a pouze jako diskuzi z mé strany na pár otázek. 



Článek rozdělím do pěti oddílů, a každém z nich se budu věnovat jedné otázce ohledně této tématiky, která by pro vás mohla být zajímavá. Prosím, mějte na paměti to, že tohle je moje zkušenost s veganstvím, můj pohled na něj a  názory, které v žádném případě nechci nikomu cpát, někoho ovlivňovat nebo pohoršovat. Pokud veganství odsuzujete a nesympatizujete s jeho 'ideologií', tak článek ani nemusíte číst, protože je zbytečné, abyste četli něco, co vám je nepříjemné. 

1. Zhubla jsem?

Určitě znáte příběhy instaslavných lidí, kteří doporučují veganství všem, kdo chtějí zhubnout. Ačkoliv jsem já osobně nepřešla na veganství kvůli hubnutí a čistě jen z etických důvodů, stále jsem měla droboučkou naději, že třeba udělám něco pro zvířátka a i sebe, když zhubnu. No, prd jsem zhubla, akorát jsem za dobu, co jsem se stravovala vegansky přibrala 5kg. 

Myslím si, že na veganství by se mělo přecházet především právě z vlastního přesvědčení a neřešit tolik váhu, která může kolísat a tělo může každému na změnu stravy reagovat jinak. Někdo může zhubnout spoustu kil, někomu se váha třeba ani nehne a nebo někdo, kdo je jako já, tak třeba i přibere. Pokud vás veganství zajímá nebo o něj máte větší zájem, přejděte na "naší stranu" s tím, že vaše tělo si bude zvykat na nové zvyky, bude si zvykat, že nebude mít příjem bílkovin z masa ale jiných potravin a obecně bude příjem vitaminů a živin pocházet z rostlinné stravy, a každé tělo na tuto změnu reaguje jinak. Hlavně je důležité přečkat období "očisty", první měsíc(e) jsou většinou nejhorší. Mě se zhoršilo akné, byla jsem unavená a možná i jiné příznaky, které si už nepamatuji doprovázely tuto změnu stravování. Mějte na paměti, že tělo si zvyká, zbavuje se těch škodlivých látek z masa, mléka a zkrátka je nutné mu dát čas na to, aby se rozkoukalo ve svém novém režimu. 

2. Dělám to pro sebe nebo zvířata? Má to vůbec nějaké benefity? 

Dělám to jednoznačně jen a jen kvůli zvířatům. Já kdysi milovala sýr, dávala jsem si ho na všechno - od těstovin po zeleninu, to samé mléko nebo třeba jak já milovala burgery s masem.. Když jsem přešla před lety na vegetariánství, tak jsem se s masem bez výčitek rozloučila a vůbec ale vůbec mi nechybí, což se bohužel nedá říct o sýru, který mi vážně extrémně chybí a je velmi těžké najít dobrý vegan sýr. Díky bohu začali u nás prodávat veganský sýr - od mozzarely, normálního sýra až po plátkový, který se dá rozpéct na pizze i jíst klasicky. Takže díky bohu, že existují náhrady.

Co se týče benefitů, tak rozhodně zmíním to, že mi kompletně zmizelo akné na čele a alergie na pyl. Já od svých 9 let trpěla na alergie na pyl a to od března po říjen, kdy cokoliv kvetlo, já měla rýmu - tudíž jsem byla nemocná prakticky celý rok. Díky bohu mě to letos poprvé přešlo a já musím zaklepat, že jsem ani jeden den na alergii netrpěla a když mám rýmu, tak kvůli tomu, že si v autě pustím klimatizaci a rozhodně ne z pylu. Spoustu lidí si veganství chválí kvůli tomu, že se jim zdravotní stav celkově zlepšil - a já musím jedině souhlasit, protože já mám imunitní systém prakticky nulovej a letos, kdy to bylo rok od veganství, tak jsem byla nemocná jen jednou a to v únoru. Což je boží výkon, na to, že jsem bývala nemocná alespoň jednou měsíčně. :D 

3. Co vlastně jím? A čím se odměňuji? 

Jím doslova všechno.
Dřív jsem nemohla pozřít brokolici, přišla mi nechutná a teď? Brokolici dělám na sto způsobů, a miluju jí. To samé platí pro cuketu nebo lilek - grilovaný, smažený nebo pečený - miluju! Myslím si, že moje tloustnutí je právě způsobeno i tím, že jím jídla, která jsem dříve nejedla a jím vážně všechno a jím dost. Lidé, kteří tvrdí, že by se jako vegani nenajedli, tak nemají asi jen tu gastropředstavivost, protože já dokážu s pouhou zeleninou udělat dokonalý oběd a stačí mi jen zelenina, koření, tofu a pánvička. Chce to mít trošku představivost a nebránit se zkoušení nových věcí.

Ale abych vás taky nalákala na něco dobrého, tak se tu zmíním o mém mlsání. Já osobně miluju sladké a čokolády bych se doslova ujedla k smrti, takže si ráda kupuji v Kauflandu klasickou hořkou čokoládu, která je vegan a stojí něco kolem 20 Kč. Mimo to si čas od času kupuji v DM tyto vegan tyčinky, pro které bych klidně zemřela. U nás se bohužel nedají sehnat Nakd tyčinky v kamenné prodejně, kterýma se láduji v Anglii pokaždé, když tam jedu, ale na internetu je mají, takže pokud jste jako já z vesničky, kde mají maximálně sójové mléko, tak věřte tomu, že internetové nakupování pro vás bude běžnou věcí, takže stačí jen najít tu dobrotu, která vám chutná a pak si je budete pravidelně objednávat. 

PS. Ty Raw Energy tyčinky jsou darem od Boha a musíte je vyzkoušet, až půjdete do DM. Ať jste vegan nebo ne, je to slast! 

4. A co kosmetika?

Jak asi víte, tak kosmetika, kterou testuji a postuji o ní zde na blogu většinou není vegan. Je často netestovaná, ale není přímo vegan. Ptáte se, proč to tak je? Sama nevím, proč se kompletně nepřesunu na stranu pouze veganské kosmetiky, myslím, že součástí toho je fakt, že je to o trošku dražší záležitost a druhým důvodem je to, že miluju kosmetiku a testovat ji. Proto se nemohu odtrhnout od toho, že stále používam nevegan produkty. 

Dle mého názoru by se měl každý přizpůsobit sám sobě, nervat se do něčeho, s čím by nebyl smířen a pro mě by bylo vážně nepříjemné a velmi těžké změnit svou kosmetickou sbírku. Vím, že spoustu lidí s tímto názorem nesouhlasí, a já to respektuji, ale zároveň si myslím, že každý by si měl hledět svého a je jen a jen na něm, kam až ve své lifestylové změně zajde. Já vím, že časem dojdu i k tomu, že budu používat jen vegan produkty, ale cítím, že momentálně by to pro mě nefungovalo. Vašemu životnímu stylu kladete meze pouze vy sami, tudíž vy sami si určujete, jak moc se pro určitý způsob života změníte a jaké vaše zvyky budou.

5. Co na to kamarádi nevegani?

Všem je to jedno. Já nevím, jestli jsem na tohle měla štěstí jen já, protože hodně vegan lidí se setkává s odsouzením od svého okolí, ale v tom mém byli všichni v pohodě. Neříkám, že jsem se nesetkala s rádoby vtipnýma poznámkama o tom, co teda vlastně jím a proč teda tloustnu, ale všichni se smířili s tím, že jsem vegan úplně bez problému. 

Pokud vaše okolí nepřijímá vaší změnu v jídelníčku, možná je čas změnit kamarády. Horší to už bývá s rodinou, která ne vždy bývá ohleduplná a i ty moje začátky byly celkem krušné a nerada vzpomínám na doby, kdy si mamka myslela, že si masa v těstovinách nevšimnu. Ze začátku proběhlo i několik hádek, ale já jsem toho názoru, že pokud si za něčím vážně stojíte a vaše rodina vidí, že to myslíte vážně a není to jen "mladická nerozvážnost" a je to něco, čemu skutečně věříte, tak eventuelně přijme vaše nové já i vaše nové stravovací návyky. Koneckonců, dyť je to jen jídlo.


Doufám, že dnešní článek nikoho nepohoršil, že vás bavil a třeba že i někomu pomohl. Pokud vás veganství nezajímá, tak se omlouvám, že jsem dnes trošku změnila téma a odbočila od kosmetiky. 



Jaký máte na veganství názor vy? 
Dokázali byste změnit celý svůj životní styl pro "dobro zvířat"? 
Pište dolů vaše komentáře, názory, zkušenosti, cokoliv! Pojďme všichni diskutovat na toto téma :) 

Mějte krásný pátek! 💖

2 komentáře:

  1. Pro mě článek teda uplně k ničemu, příště radši kosmetiku pls :) možná tobě přijde tohle jako zajímavý téma, ale obsahová hodnota článku je nulová..

    OdpovědětVymazat
  2. Já si naopak myslím, že přestože je tenhle blog o kosmetice, ukázalas nám víc sebe a to se mi líbí. Sama jsem veganka, takovýhle články miluju, protože každej na to má jinej názor a je zajímavý si je všechny číst, a taky je naprosto skvělý, že sdílíš myšlenku s tvýma čtenářema :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger