5. září 2016

10 věcí, které stojí v Amsterdamu za to!

Zdravím vás všechny!
Tradičně dělám článek s tipy, když někam cestuju, a kdo mě sleduje na instagramu, určitě nepřehlídl to, že jsem byla v Amsterdamu. Musím říct, že plánování dnů bylo pro mě absolutně za trest, protože jsem nikde nenašla, co skutečně stojí za to a co jsou jen vyhozené peníze, proto bych v dnešním článku chtěla shrnout to, co jsem si v Amsterdamu nejvíce užila. Tak jdem na to!

1. Van Gogh Museum
Miluji Van Gogha, on byl první umělec, který mě "přivedl" k tomu, abych si vůbec nějaké malíře a obrazy užívala. Je tomu už pár let, co jsem se vážně do obrazů Vincenta zamilovala a vidět na živo nějaké obrazy bylo zkrátka úžasné. Mimo to, v tomto muzeu se dozvíte spoustu věcí, které pravděpodobně nevíte. Tohle muzeum bylo pro mě to nejlepší na výletě v Amsterdamu. 

2. Dům Anny Frankové
Nemusíte být historikem a ani vás nemusí zajímat dějiny světových válek, ale tohle muzeum vám vyrazí dech. Nebudu vám lhát, když řeknu, že tohle muzeum mě málem rozbrečelo, protože celkově, jak je uspořádané, jak se na každém místě v domě dozvíte novou informaci o Anně a její rodině... je to velmi silný, emotivní zážitek.

3. Rijksmuseum
V tomhle muzeu najdete spoustu umělců, včetně Van Gogha, Rembrandta nebo Moneta. Hodně zajímavá díla a opět - pokud jste na umění, tohle muzeum si užijete. Čekají vás tu tři patra nejen obrazů, ale třeba i soch. Samozřejmě nechybí ani popisky v angličtině. 

4. Diamond Museum
Tohle maličké muzeum najdete pár metrů od muzea Van Gogha nebo Rijksmuseum, je to menší budova, kterou projdete za hodinku. Myslím si, že rozhodně stojí za to, pokud máte rádi třpytivé věci a blištivé kamínky. Já si tohle muzeum moc užila a doporučila bych vám ho, pokud chcete vědět něco o diamantech a nějaké vidět. Kdo mě sleduje na instagramu, viděl tam už třpytivou lebku, která byla absolutně boží!

5. Náměstí Dam nebo Waag
Obě místa jsou skvělá na lehký chill, kdy můžete pozorovat lidi, turisty a všechno kolem. Někdo možná takovouhle aktivitu považuje za divnou, ale mě velmi baví při cestování to, že pozoruji tamnější mentalitu, náladu lidí a celkově pozorování okolí. 

6. Artis Zoo
Zoo normálně nepodporuji, ale proto, že jsme mohly do této Zoo "zdarma", respektive skrze kartu IAmsterdam, tak jsme se tam šly podívat a musím říct, že jsem si to kupodivu velmi užila. Zoo se mi moc líbila, není moc velká a v pohodě se dá projít za 3-4 hodinky. Uvidíte tu jak velbloudy, slony, žirafy, tak různé ptáčky (:D) nebo třeba papoušky. 

7. Adam Lookout nebo Hilton's Doubletree 11. patro
Chcete vidět Amsterdam z ptačí perspektivy? Zkuste jít do Doubletree hotelu, vyjeďte do 11. patra a uvidíte výhled, jako tady na fotce. Připravte se ale na to, že bude plno lidí okolo, protože na tomto patře je i bar a terasa.

Výhled z 11 patra, Hilton Doubletree
8. Bloemenmarkt
I když nejste milovníkem květin, tak tenhle market musíte navštívit. Seženete tu spoustu skvělých rostlin, ale i hafo suvenýrů za přijatelnou cenu! Připravte se akorát na davy lidí, kteří se courají sem tam a budou dráždit vaše nervy. :D U tohoto marketu najdete taky muzeum sýrů, kde můžete sýry ochutnávat, takže to rozhodně můžete spojit a podívat se na market i do muzea. 

9. Projížďka kanály
I pro lidi, kteří absolutně nesnáší lodě a být na nich, je tohle zajímavý způsob prohlídky města. Zprvu jsem nechtěla takovouhle aktivitu podniknout, ale poslední den, kdy nám zbývalo pár hodin do skončení karty IAmsterdam, jsme se rozhodly jít na projížďku a rozhodně toho nelituji. V lodi byl audio průvodce, který nás informoval, kde se nacházíme a co je okolo nás, což bylo rozhodně super. Pokud budete mít možnost, tak se určitě projeďte Amsterdamem, ať vidíte město i z trošku jiného úhlu. 


10. Chill na kraji kánalu nebo na mostě
Samozřejmě v průběhu dne, kdy vás už bolí nohy nebo potřebujete "snack break", aby jste nabrali energii, je chill někde na lavičce to nejlepší. My jsme měly kanál s lavičkama kousek od hotelu a snad pokaždé, když jsme se vracely na hotel, jsme tam chvíli seděly a musím vám říct, že to bylo super.. 

Co vám doporučuji koupit, je IAmsterdam City Card, která je sice na první pohled dost drahá, ale pokud se chystáte do Amsteru, vypočítejte si, kolik byste utratili za všechna muzea a městskou dohromady a pokud bude částka vyšší, než cena karty - víte co dělat. Karta se nám osobně vyplatila v tom smyslu, že jsme obešly všechny "hlavní" muzea a mohly jezdit městskou. Kartu si můžete koupit podle toho, na jak dlouho jedete. Třeba na 48 nebo 72 hodin, pokud jedete na několik dní, pokud Amsterdamem jen budete projíždět, nebo prostě plánujete krátkou návštěvu, můžete si pořídit kartu na 24 hodin.

PS. Očekávejte ještě jeden článek, který bude narvaný fotkama! 



Byli jste na nějakém výletě o prázdninách? 
Pokud ano, tak kde?

4 komentáře:

  1. Bohužel jsem nikde nebyla, ale tohle vypadá skvěle už se těším na fotky :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  2. Amsterdam mě nikdy moc nelákal, ale kdybych se tam někdy dostala, určitě se na tvoje tipy vzpomenu :)

    AXE Giveaway | Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Amsterdam vyzerá úžasne, raz sa tam určite chcem pozrieť :) Skvelý článok ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger