22. prosince 2017

Dárky Na Poslední Chvíli | Knižní Tipy

Krásný pátek vám všem!
Vánoce tu již téměř jsou, ale pokud jste byli v některém nákupáku, je to jako by všem hráblo a všichni hledali dárky pro své nejbližší až na poslední chvíli. Já osobně už dárky mám nějakou dobu, ale dokupuji takové ty menší "blbůstky", které ten dárek jen doplní, takže pokud také ještě hledáte nějakou blbůstku, tak dnešní článek tu je pro vás. Stačí zajít do knihkupectví, a máte vyhráno. 


Abych řekla pravdu, neznám moc lidí, kteří by knihu jako dárek skutečně ocenili, a proto jediný člověk, kterému knihy k Vánocům kupuji, jsem já. Z mého okolí si nikdo čtení neužívá a tak si myslím, že tohle není úplně ideální dárek, takže dnešní článek je namířen na knihomoly, kteří se začtou do čehokoli. 

14 000 Things To Be Happy About - Barbara Ann Kipfer

Krasojízdu začneme spíše estetickým objektem, na který se lépe kouká, než čte, a který vlastně se ani číst nedá. Je to jen seznam, často nesmyslný (jako například čtení řeči těla), ale myslím si, že spíše jako doplněk do bytu je to super dárek, který asi nedáte za účelem toho, aby se někdo probíral několikaset stránkovým seznamem věcí, které očividně dělají spíše autorku šťastnou, než potencionálního čtenáře. 


Milk & Honey - Rupi Kaur 

Krasojízdu pokračujeme hipstersky, tentokrát na řadě máme Milk & Honey, což je sbírka poezie, která sice občas ani nedává pořádný smysl, avšak je to velmi čtivé a na duši vás některé básně úplně pohladí, protože jsou velmi realistické a někdy až emotivní. Podle mě super dárek, především pro ty, kdo umí anglicky, protože český překlad je spíš úsměvný, a úplně tím anuluje prvotní účel knihy. 

The Subtle Art of Not Giving A Fuck - Mark Manson

Dokonalá a úžasně čtivá kniha o tom, že nemusíte být přehnaní sluníčkáři, lidi sršící pozitivitou, ale stačí vybudovat si zdravou rutinu pro vaší duši, která eventuelně vás udělá šťastným. Není to žádné selflove téma, žádné buď pozitivní, protože jinak to je na nic všechno, ale reálný a skutečně smysluplný "návod" na to, jak na věci více s*át, jelikož to je ten hlavní aspekt toho, co vás může dělat nešťastným, zároveň kniha obsahuje filozofické myšlenky, zmínky z historie, a jiné neobvyklé vložky, které jí dělají o to zajímavější a menším blábolením o abstraktní schopnosti. V češtině se kniha jmenuje Důmyslné umění, jak mít všechno u prdele. 


And The Mountains Echooed - Khaled Hosseini 

Kniha je koncipovaná tak, že je to vlastně vyprávění příběhu dětem. Je to celkem komplikovaný příběh, a proto, že jsem knihu nedočetla ještě celou, tak bych nerada řekla něco špatně, proto doporučuji přečíst si o ní něco třeba na Goodreads, zatím ale mohu konstatovat to, že kniha je velmi čtivá, velmi příjemná na večer a rozhodně má zajímavý a neobvyklý příběh.  

Továrna na sny - Anie Songe

Toto je takový milý dárek pro snílky, kteří věří v to, že jsou schopni svůj život změnit k lepšímu, je to vlastně taková ta "self-help" knížka, která vás provází tím, jak si splnit svůj sen. Je to spíše takový estetický zážitek, protože kniha je krásná, a ideální pro někoho, kdo není vášnivý čtenář, přesto je velmi dívčí a potěší i "menší" čtenáře. 


A Man Called Ove - Fredrik Backman 

Tuto knihu jsem začala číst tepve nedávno, a ačkoliv ještě dočteno nemám, s přehledem mohu říct, že je to jedna z nejčtenějších knih, kterýma jsem kdy měla možnost listovat. Tuto knihu jste možná zaznamenali již pod jménem "Muž jménem Ove". Hlavním hrdinou je chlápek, který je velmi zvláštní povahy, jelikož se nesměje a není ten typický přátelský člověk, takže když se rodina přistěhuje do domu vedle něho, v jeho životě nastává zvrat. Pod tou nepřátelskou maskou se ve skutečnosti skrývá hlubší význam, ... ale více se dočtete až v samotné knize. 

Další tipy na knihy:

Diary of an Oxygen Thief
Skvělá kniha, která má velmi neobvyklý obsah. Jak už název napovídá, je to forma deníku, který si píše alkoholik, který se vyžívá v tom, jak ubližuje ženám. Ne fyzicky, ale psychicky. Je to poměrně krátká kniha, kterou jsem přečetla za jedno odpoledne, a je spíše oddechová, ačkoliv některé části jsou poměrně psycho. Tahle knížka podle mě nesedne všem, ne všem se bude líbit, ale přinejmenším uznáte, že je to zajímavé čtení.

Velký Gatsby - F. Scott Fitzgerald
Gatsbyho určitě znáte, ať z filmového provedení, nebo knižního, které je upřímně mnohem lepší. Příběh tu moc rozvádět nebudu, protože je to zkrátka moc zajímavá a psychologická kniha, která má mnohem větší význam, než se na první pohled může zdát. Je to o přátelství Nicka, který se snaží zbohatnout na burze, a milionáře Gatsbyho, který je zamilovaný do ženy, naproti níž bydlí, a ve svém domu pořádá párty jen aby získal její pozornost, aby přišla na jednu z jeho akcí. Víc prozrazovat nebudu, kniha není moc dlouhá, a čte se jedním dechem.

The Importance of Being Earnest - Oscar Wilde
Krátká komická kniha, v češtině Jak je důležité míti Filipa, která je spíše hrou, než vyprávěním, což z knihy dělá neobvyklý formát, na který v dnešní době již nejsme tolik zvyklí. Děj je velmi komický, jedná se o dvě hlavní postavy, Jacka a Algernona, Jack, zamilován do ženy, jíž se představil jako Earnest a poté čelí potížím kvůli svému jménu a její lásce k němu, a Algernon, odjíždějící za neteří Jacka, do které se zamiluje, avšak se jí představí jako Jackův bratr, Earnest. Výborná kniha, doporučuji, přelouskáte ji za hodinku.

Twelfth Night - William Shakespeare 
Výborná komedie od Shakespeara, kterou jsem viděla i v The Globe v hrané podobě a musím říct, že ačkoliv je kniha výborná, tak mi hra vyrazila dech, jelikož jsem v určitých pasážích brečela smíchy. Děj je celkem složitý, a netroufám si na to ho popsat, aniž bych něco prozradila, ale kdo má rád komické divadelní hry, v kterých je trošku love story, trošku pokrytectví a lidské hlouposti, tak toto je přesně pro něj. 

Hunger Games - Suzanne Collins 
Hunger Games všichni znáte, ne? Pokud se vám líbí film, tak kniha se vám bude líbit milionkrát více. Je to teoretický totožný příběh, akorát lépe popsaný, Peeta je absolutně úžasný v knihách, liší se pouze od filmové verze několik nepodstatných detailů. Kniha se čte velmi, velmi dobře a prakticky jedním dechem, i pokud znáte příběh již z filmů, tak vás kniha rozhodně zabaví. 

Kráva nebeská - David Duchovny 
Davida určitě znáte, je to jedna z hlavních postav Akty X a stejně jako je výborný herec, tak dokáže napsat i výbornou knihu. Tohle je super odlehčující, večerní knížka, u které se několikrát budete smát, jelikož je o krávě, která se vydá na cestu do Indie, kde jsou krávy posvátné, a kniha je krátké vyprávění o této její cestě s jejíma společníkama. Výborný humor, výborný obsah a knihu přelouskáte během večera. 

Nebe nezná vyvolených - E. Maria Remarque 
Dojemná, krásná kniha, kterou přečtete jedním dechem. Hlavní postavou je automobilový závodník, který navštíví kolegu v nemocnici, kde se ale zároveň seznamuje s dámou, která umírá a chtěla by v posledních svých dnech prožít nějaké dobrodružství, a tak jí závodník bere kolem Evropy. Emotivní zážitek, který jak od názvu můžete očekávat, obsahuje pár nevyhnutelných střetů smrti, života a lásky. Já u knih často nebrečím, respektive skoro nikdy, ale tady jsem měla na krajíčku.

Smrt a jiné vrcholy mého života - Sebastian Niedlich 
Tohle je tak výborná kniha, že se bojím toho, popsat děj, jelikož je velmi zvláštní. Kniha je psána velmi poutavě, ačkoliv se může zpočátku zdát velmi neovyklým tématem to, že hlavní hrdina již od svého dětství vídává Smrt, Thanatose, který ho provází životem a později chce, aby jeho práci - sklízení duší mrtvých, v podobě motýlů - převzal on. Na konci této knihy jsem skutečně brečela, protože je vážně výborná a nebylo okamžiku, který bych si neužívala. 

To by bylo pro dnešek všechno, dejte mi do komentářů vedět vaší oblíbenou knížku, případně jestli nadělujete někomu pod stromeček nějakou knihu. 🎄

2 komentáře:

  1. Já čtu radši český knížky teda :-) Ale to důmyslné umění mě docela zaujalo :-D

    OdpovědětVymazat
  2. O všech těchto knížkách jsem již nejednou slyšela a vůbec by mi nevadilo, kdybych některou z nich právě já našla pod stromečkem :)

    Krásný poslední předvánoční den!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger