14. srpna 2016

10 Využití Kokosového Oleje

Krásnou neděli vám všem,
nedávno jsem se bavila s kamarádkou o tom, jak si odličuju make up a jak dávám dolů voděodolnou řasenku. Když jsem řekla, že se odličuji kokosovým olejem, valila na mě zrak, že o ničem takovým jako o odlíčení olejem neslyšela. V tu chvíli mě napadl tento článek, v kterém bych vám chtěla říct základní využití kokosového oleje. Většina z nich jsou kosmetické využití, jako je právě to odličování, ale určitě v článku najdete i jiné způsoby používání. Tak se na to vrhnem! :) 



1) Odličování
Odličování kokosovým olejem se pro mě stalo prakticky rutinou, nyní střídám občas Makeup Eraser a kokosový olej a musím říct, že tato kombinace mi sedí nejlépe a to i mé pleti. Nemusím se strachovat, že jsem si koupila špatný produkt, po kterém mi naskáčou pupínky nebo se udělá vyrážka. Navíc, KO odlíčí i voděodolnou řasenku a hlavně je k pleti vážně šetrný. Mimo to, zatímco se odličujete, tak své pleti děláte zároveň masáž a zároveň ji hydratujete, takže to je vlastně 3v1. 

2) Hydratace pleti
Jak jsem již řekla v prvním bodu, KO je úžasný produkt na hydrataci. Já s mou mastnou pletí sice hydratuji tělo, a jen suchá místa na obličeji, nikdy ne celý obličej, ale na místech, kterým se věnuji, tak je znát, že jsou jemnější. Myslím, že KO je nejideálnější hydratační produkt, protože se velmi rychle vstřebá, ale i přesto na pleti zanechá trošku film, který je mastný (takže je vhodné hydratovat před spaním) a také se snadno roztírá a s malým množstvím si vystačíte třeba na celou nohu. :D Ideální! 

3) Spálená ramena? No problem. 
O tom, zda je KO vhodný jako ochrana před sluníčkem, nechci mluvit, protože je spousty různých názorů na to, zda KO vůbec SPF nějaké má, nebo nemá, zda je vhodné ho použít místo opalovacích krémů nebo ne... Tenhle spor názorů tu nechci nějak rozmazávat, takže se zaměřím na to, co je ověřené. Na vlastní kůži. Při maturitě a učení se jsem se často opalovala a chytala bronz, ale jednou jsem chytala nějak moc a spálila si hrudník a břicho. Proto, že jsme doma neměli pantenol ani aloe vera, tak jsem sáhla po KO a musím říct, že jsem byla překvapená, jak příjemné to na kůži bylo. Druhý den jsem měla kůži už v normální barvě a přes noc jsem se mohla vyspat, aniž by mě trápilo to, že jsem se spálila. Podle mě, naprostá pecka! 

4) Masky na vlasy
Masku na vlasy určitě používá každý. No ale maska z kokosového oleje? Tu nepoužívá už tolik lidí, kolik by asi mělo. KO dělá zázraky, já si dělám tyto masky už několik let a musím říct, že moje vlasy poslední roky vypadají lépe než kdykoliv předtím. Spočívá to pouze v tom, na konečky vlasů natřít KO a nechat ho tam pár hodin, a poté důkladně umýt. Vlasy jsou pak mnohem jemnější, snadněji se rozčesávají a na pohled jsou lesklejší a vypadají zdravě. :) 

5) "Krém na/po holení" 
Dělají se vám pupínky na nohou, jakmile použijete špatný krém ať už na holení nebo po holení? S KO na tohle zapomeňte. Stačí si prostě potřít nohy KO a oholit, a po holení je opět znovu natřít. Druhý den budete mít jemné a hlavně hydratovanou pokožku na nohou a žádné pupínky vám nenaskáčou. 

6) Vlastní masky
Pokud máte mastnou pleť, jako já, tak dělat si masku jen z KO asi není úplně ideální, ale poslouží vám jako jedna z ingrediencí! Má oblíbená maska je z KO, citronu a medu. Ideální na rozjasnění pleti, dále se pak citron postará o vaše pupínky a med, díky svým antibakteriálním účinkům, pupínky nebo drobné ranky vyčistí, aby se rychleji zahojili. Naprosto ideální maska, kterou by měl každý s mastnou pletí zkusit. 

7) Čištění zubů
I pro mě bylo toto využití docela šok, ale nyní si čistím zuby ráno pastou a večer kokosovým olejem, protože jsem zjistila, že KO zuby bělí a hlavně je protizánětlivý. Mimochodem, pokud by jste chtěli článek o tom, jak si čistím vegansky zuby, napište do komentářů a já napíšu nějaký kratší článek o mé vegan "teeth" rutině. :D 

8) Olej na masáž
Tohle je taková klasika, pokud si rádi užíváte masáže, tak díky vůni kokosu, si budete připadat jak na dovolené na Hawaji. Pro mě je kokosová vůně neuvěřitelným relaxem, takže občas přinutím mamku, aby mi udělala masáž ale jedině s kokosáčem. :D Někdy to zkuste a pochopíte, proč je to tak super. 

9) Léčba ekzému
Kdo trpí na vyrážky, tak KO je jasným léčitelem. Já osobně vyrážky nemívám, pouze třeba z koupání v rybníce nebo někdy i ze sluníčka a na tyto vyrážky mě KO zabral velmi rychle. Tím, že jsem celý den měla mastnou vyrážku se pleť neměla čas vysoušet a tím pádem byla neustále hydratovaná a zkrátka se rychleji zahojila. Na internetu je spousty článků o tom, že KO léčí i trvalé ekzémy a vyrážky, takže určitě vyzkoušejte i přírodní metodu léčení, a ne jen krémy.

10) Prevence proti vráskám, hojení ran, deodorant, čištění štětců a další..
Zkrátka, KO je naprosto neuvěřitelná věc, která se hodí na úplně všechno. Tím, že pořádně hydratuje pleť, tak jemnou masáží obličeje s KO předcházíte vráskám. Hojení ran je zásluhou toho, že KO regeneruje kůži a rychleji se tvoří nová vrstva kůže, ale zároveň ranky jsou přírodně vydesinfikované, takže se hojí mnohem rychleji. Co se deodorantu týče, ten jsem osobně nezkoušela, ale spousty lidí KO používá malinké množství jako deodorant. Sice to není extra vůně, ale i přesto by z vás v průběhu dne nebyla smelly cat (kdo kouká na Přátelé, asi si vzpomene na song, který Phoebe zpívala.. :D), ale také údajně skutečně zabraňuje nadměrnému pocení. KO jsem zkusila i použít na čištění štětců, a fungoval skvěle, jen bylo třeba zase štětce pořádně opláchnout, což je zase krok navíc, ale když vám dojde čistič štětců, nebo chcete experimentovat, jde to taky. 

A co se netýká kosmetiky...  Samozřejmě vaření a pečení, to je jasná věc. Já KO dávám téměř do každého jídla, které obsahuje olej, protože za a) miluji kokos, za b) jídlo je zdravější a za c) jídlo pak lépe chutná. Ze začátku se může zdát jídlo jiné, když poprvé použijete KO, ale brzy si zvyknete a chuť vám nakonec přiroste k srdci - nebo alespoň u mě tomu tak bylo, já si třeba nedokážu už představit smažené jídlo na normálním slunečnicovém oleji, nebo brownies s jiným olejem.. Jen do pizzy stále dávám olivový olej, tam se mi zdá, že se kokosák moc nehodí. :D 


Já mám tento kokosový olej, ale pro tyto účely postačí jakýkoliv kokosák. Spousty jich dokonce seženete na parfums.cz.

Používáte kokosový olej i vy?
Zkoušeli jste nejen vaření, ale i nějaký z jeho kosmetických účelů?

8 komentářů:

  1. Aj aj si ho už konečne musím kúpiť! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kokosový olej je skvělým pomocníkem :) Momentálně doma žádný nemám, ale když jsem ho měla, používala jsem ho hlavně jako zábal na vlasy, na hydrataci pleti a na smažení :)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Super clanek, ja ho pouzivam hlavne na odlicovani a asi ho vyzkousim i na ty zuby :)
    Lovely imperfections

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo pecka, som ani netusila na co vsetko sa da KO pouzit :) takze dakujem :)

    Beauty shopaholik Tili

    OdpovědětVymazat
  5. Kokosový olej je ozaj na všeko ☺ Ja naň nedám dopustiť, tiež som mu venovala jeden článok :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mám ten samý a začla jsem ho používat teprve nedávno. Já miluju kokos, ale co se vůně týče, nejsem úplným milovníkem...a tento olej má celkem intenzivní vůni! Takže pro mě trochu problém mít ho " na sobě" delší dobu...každopádně teprve s ním začínám, al je na něj tolik chváli, že zatím určitě nepřestanu s používáním! :)
    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
  7. já měla také ten samý, ale vedrem se mi zkazil:D. používala jsem ho na hydrataci rtů, do vlasů, na pečení a někdy i smažení:)o bělení zubů čtu poprvé, dobrý typ:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  8. My ho s přítelem používali jen na masáže. Je skvělý, dlouho jsem si ho už ale neporidila, musim napravit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger