26. února 2016

Blogování | 10 věcí, které vám nikdo neřekne.

Zdravím.
Dneska tu není žádná recenze, ale trošku neobvyklý článek, týkající se blogování. Docela často se v mém okolí někdo, kdo má absolutně neuvěřitelné představy o tom, jak blogování vypadá a jak vlastně celý proces psaní článků probíhá. Teprve nedávno jsem se zamyslela nad celým tímto tématem a rozhodla jsem se tedy do jednoho článku sepsat 10 věcí, které vám o blogování nikdo neřekne, a ukázat vám, že to není až taková pohádka, jak se může zdát. 



 1) Spolupráce nejsou jen o tom, dostávat věci zadarmo.

Za psaním článků stojí spoustu práce. Potřebujete vše nafotit, pořádně ozkoušet, a samozřejmě sepsat článek. Když to vezmu podle sebe, jen focení může trvat hodinu, pokud je venku špatné světlo. Další půl hodinu až hodinu trávíte upravováním fotek. Článek se někdy píše sám, ale někdy to je také boj a může trvat další hodinu. To už jsou dvě hodiny práce, kdy ještě musíte předtím produkt ozkoušet, sepsat si jak se produkt tvářil a jak fungoval. To už potom není taková sranda, co?

2) Psaní článků není easy peasy, jak se zdá. Vedení blogu je časově náročné!
 Kdo by to byl řekl, že napsat článek může trvat třeba dvě hodiny?! Je mi jasné, že toto je velmi individuální záležitost, a někomu jde psaní tak dobře, že je to pro něj záležitost několika minut, ale pak tu jsou lidi třeba jako já, kteří u psaní článku ještě dělají nějaké věci do práce a nedej bože, se třeba učí (ha, to se mě ale až tolik netýká....zatím)Když mám teda pak ještě večer psát po škole a práci nějaký článek, můj mozek už prostě nefunguje, a článek můžu psát třeba i 3 hodiny a pořád nedává smysl. Proto je lepší sepsat si články dopředu ve své volné dny. 

3) Foťák, program na úpravu fotek a celé vybavení není zadarmo.
Jen za svou zrcadlovku jsem dala několik výplat. A co potom ještě program na úpravu fotek? Já mám Photoshop, ačkoliv licenci má můj příbuzný, kdybych si měla ještě tohle platit sama, už bych asi byla někde pod mostem a svou kosmetickou sbírku pomalu rozprodávala. Tohle je velmi smutné, že lidé nevidí ty investice do blogu. Kdo bude přece navštěvovat blog s rozmazanýma nebo neostrýma fotkama? Asi moc lidí ne. Proto je relativně důležité mít foťák, který alespoň kvalitně produkty (nebo cokoliv jiného) vyfotí. 
4) Každý blogger má občas "writer's block", a někdy trvá několik týdnů.
Když to vezmu podle sebe, tak mám takové dvě období. Období, kdy mám nápady ale nemám čas, a období kdy nemám nápadu a kopu času. Tohle může být velmi frustrující, obzvlášť, když víte, že na blogu nepřibývají žádné články a máte kvůli tomu blbý pocit. V těchto chvílích, kdy nevím, o čem psát, si snažím připomínat to, že se nic nestane, když nedám někdy článek na blog. Občas mám tendenci z toho dělat strašný problém, ale ve finále si uvědomím, že jsem se stresovala kvůli hlouposti. 
5) Odpovídání na emaily může být někdy těžší, než se zdá.
Tohle je asi individuální, ale já občas mám problém s tím, odpovídat na emaily pravidelně. Samozřejmě se svým čtenářům snažím vždy odpovědět, pokud to je vážný email a snažím se čtenářům poradit nebo odpovědět, ale pak tu jsou nabídky od eshopů a nebo nějakých značek. A nevím proč, vždycky mám problém s tím, odepsat ihned. Někdy to trvá až dva týdny, než se opravdu odhodlám pracovním emailům věnovat, a mezitím se jich nakupí občas tolik, že mi z toho jde hlava kolem.
6) To, že produkt sedí mě, neznamená, že bude sedět úplně každému, kdo si recenzi přečte.
 Věc, kterou si tak moc lidí neuvědomuje.. Kolik mě už přišlo emailů, kde si dotyčný stěžoval na to, že ta a ta řasenka mu nesedla a já si jí vychvalovala, nebo že nějaký makeup mě seděl a dotyčnému ne. Někteří lidé si musí uvědomit, že tyto věci jsou velmi individuální a já na svém blogu sdílím své zkušenosti a to, že mě něco vyhovuje, neznamená, že to bude vyhovovat prostě všem. Tečka. Takhle to zkrátka chodí. 

7) Počet followerů se nerovná kvalitě blogu.
Tohle je některým možná jasné, ale některým taky ne. Už jsem tolikrát zabrousila na naprosto nádherné blogy, s propracovanýma článkama, krásnýma fotkama..a měli jen "pár" sledovatelů. Tohle mě tak strašně mrzí, a obzvláště v tom, že některé blogerky právě kvůli tak nízkým číslům nejsou známé, ačkoliv blogy jsou to mnohem inspirativnější, než blogy slavnějších blogerek. Na základě tohoto čísla se bohužel, blogy hodnotí také značkama, firmama, eshopama atd. Ačkoliv chápu, že pro ně je důležité co největší "čtenářská základna", je mi líto, že některé blogy nejsou kvůli nějakému číslu dostatečně oceněny. 

8) Bloggeři nemají miliony na účtě.
Ačkoliv se může zdát, že blogeři si koupí vše, na co si vzpomenout, není to pravda. Nebo alespoň u většiny. Respektive, u mě, a určitě nejsem jediná. Tím, že člověk pracuje, si snadno vydělá na tu rtěnku za tisícovku, nebo dražší makeup, ale rozhodně to neznamená, že je vždy možné si koupit 5 Chanel rtěnek najednou.

9) Zůstat sám sebou na svém vlastním blogu může být velmi, velmi těžké.
Stačí už jen to, že vám kdokoliv může komentovat příspěvek. Stačí už pak jen jeden "hate" a máte pokažený nejen den, ale začnete se ptát samy sebe, zda vůbec má blogování cenu a zda opravdu to děláte dobře. To vede k tomu, že se příště už vyjádříte jinak jen proto, že vás někdo zhejtil za váš skutečný názor... Velmi smutná realita, která se mě týkala hodně na starých blozích.
10) Lidi nejsou vždy takoví, jací se na blogu zdají. 
Stačí jen sledovat instagramy některých blogerek a blogerů, a ptáte se, zda vůbec něco je na jejich osobnosti skutečné. Někdy to vypadá, jako by blog a instagram vedly rozdílné osoby.

22 komentářů:

  1. Moc pěkný článek a také pravdivý :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek :-) Naprosto souhlasím

    OdpovědětVymazat
  3. K tomu není co dalšího dodat. Snad jen se pod to všechno podepsat. Parádní článek :-)
    Bebe

    OdpovědětVymazat
  4. Super clanek, cele jsi to skvele vystihla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super clanek, cele jsi to skvele vystihla :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek :) Mně třeba tak dlouho psaní článků netrvá, takže v tomhle mě to časově neomezuje, ale souhlasím s tebou :) Bohužel teda nemám zrcadlovku a nemůžu se dočkat dne, kdy si na ni konečně dokáži vydělat :) Právě fotky jsou dle mého nejdůležitější (na kosmetickém a módním blogu)..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě jakože netrvá taky tak dlouho, ale některé recenze jsou zkrátka nutné napsat v nějakém pořadí a stylu, zkrátka je nutné se soustředit na to, co píšu a někdy je třeba těžké produkt popsat a v tom případě to psaní článku trvá déle.. :) Souhlasím, podle mě jsou fotky takovou vizáží blogu, a bez pořádných fotek není téměř možné zaujmout čtenáře.. :)

      Vymazat
  7. Wow! Super článek a všechno je pravda :)

    ROSEMDIARY

    OdpovědětVymazat
  8. moc krásný a pravdiví článek!:) pochopí asi jen lidé s blogem, za kterým stojí dlouhá práce.
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Veľmi zaujímavý a skvelo napísaný článok. Ale ten desiaty bod som trošku nepochopila. Ale myslím, že najlepšie sa blogerka spozná na nejakom osobnom stretnutí. Ja som tak našla hneď jednu dobrú kamarátku už po pol roku blogovania a aj ostatné dievčatá blogerky, ktoré som stretla boli skvelé, takže dúfam, že to bude tak aj naďalej a budem stretávať len skvelé dievčatá, ktoré sa na nič nehrajú alebo tak podobne :D :). Vlastne pevne verím, že všetky blogerky sú fajn a nejak sa na nič nehrajú a nevedú dvojitý život :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Ten desátý bod jsem spíše mínila tak, že autoři blogů se občas přetvařují právě na onom blogu, ale na sociálních médiích už vyplyne na povrch skutečná povaha a někdy je člověk VELMI překvapen, jak se autor blogu chová nebo zkrátka jaký je. Samozřejmě to není mířené na všechny, najdou se v blogosféře určitě skvělí lidi, to jsem si jistá, ale tohle je bohužel, dle mého názoru, častější situace..

      Já osobně spíše doufám, že blogerky si uvědomí, že není třeba přetvářky aby zaujaly čtenáře. :) Stejně tak jako není třeba podrazů, různých pomluv a bůh ví čeho ještě.. :)

      Vymazat
  10. Skvělý článek, který pochopí jen blogeři. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  11. Naprosto skvělý článek a dá se říct, že s každým bodem souhlasím. Mám jednu kamarádku, která mi pořád říká, že by taky chtěla dostávat věci zadarmo na recenze a tak, ale nedokáže si pořád uvědomit, že to není taková sranda, protože jeden ten článek opravdu dokáže zabrat celý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Není to taková sranda, jak by se mohlo zdát :)

      Vymazat
  12. ten článek si napsala skvělě, blog bere spoustu času, i mě upřímně trvá sepsat článek /záleží na délce, ale je pravda, že i hodinu mi trvá napsat text, vše dobře zformulovat na něco nezapomenout/ + ještě nafotit fotky..
    takže nejsi jediná, ale kvalitní článek, ze kterého si má někdo něco odnést holt trvá nějaký čas.
    a o tom, že nějaký produkt nesedne /člověk musí vědět jakou má plet/ pokud má mastnou nemůže si koupit make up na suchou at je vychvalovaný sebevíc :)
    druhá strana je, že některé blogerky to vychvalují a samy nejsou spokojené.. neumí říct kritiku, nebo nechtějí říct kritiku nb nemůžou v rámci spolupráce, proto co se týče recenzí málokteré známé blogerce věřím co říká :) a spíše hledám inspiraci u méně známých youtuberek jako je patricie /kt pracuje v parfumerce/ a koukám se co používá, a pak světpodlelu a beautybykatty, dělají líčení z povolání

    http://oprirodnikosmetice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji mockrát a jsem ráda, že souhlasíš.. :)
      k těm spoluprácím - tohle je sporné, ale souhlasím, že některé recenze blogerek je nutné brát trošku s nadhledem, nevěřit všemu... těžko říct, tohle téma rozebírat by trvalo několik hodin, já - možná naivně - věřím tomu, že většina blogerek má soudnost a nelže čtenářům "pro produkty/peníze".. nebylo by to fér a já sama si nedokážu představit lhát svým čtenářům :)

      každopádně děkuji i za tipy na blogy, ani jeden jsem neznala a jsem ráda, že jsi mi je poslala, protože jsou boží!

      Vymazat
  13. najviac sa mi páči bod číslo 7) ..to je podľa mňa absolútna pravda a tiež som si to niekoľkokrát všimla a zamýšľala sa nad tým,že ako je možné,že niektoré blogy,ktoré majú naozaj super kvality,prepracované články a je vidieť,že im na tom záleží..nie sú tak docenené..je to smutné,ale v dnešnej dobre sa naozaj niektorým veciam vôbec netreba čudovať :)

    BeautyMuffin

    OdpovědětVymazat
  14. Skvělý článek. Podle mě bylo vystiženo naprosto vše. Mě osobně trvá článek půl hodiny, a někdy i hodinu. Taky jsem si myslela jak je to všechno hrozně jednoduché, a že kvalitní blog na kterém se dá číst může mít každý, ovšem až do té doby než jsem si blog založila.

    OdpovědětVymazat
  15. skvělý článek, naprosto souhlasím :))

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkný článek a se vším souhlasím..makeupu se nenajíš, a kruhy od očima jsou součástí blogování :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, mějte se krásně ♡
Můžete mě kontaktovat také na emailu nikolamills@email.cz ♡

Copyright © 2016 Nikola Mills , Blogger